درباره چراغ سیالتیک (چراغ جراحی یا چراغ اتاغ عمل)
هنگام رفتن به بیمارستان برای انجام جراحی، احتمالاً آخرین چیزی که در مورد آن فکر کردهاید روشنایی در اتاق عمل است. در واقع این روشنایی را بصورت پیش فرض در آنجا در نظر میگیریم. اما چه چیزی میتواند مهمتر از این باشد که جراح بتواند هنگام انجام کار خود خوب ببیند؟

روشنایی اتاق عمل امروزه بسیار پیشرفتهتر از آنچه که در ۱۰ سال قبل بوده است میباشد. دیگر فقط در مورد نور نیست بلکه بحث در مورد سیستمها نیز میباشد. سیستم روشنایی دیگر تنها به معنی یک نور عالی نیست؛ این روشنایی باید زیر ساختی که امکان تصویر برداری و کنترل را فراهم کند، سیستمهای کنترلی که میتوانند چندین وسیله را در اتاق تنظیم کنند و سیستمهای مسیریابی ویدئویی که برای تصویربرداری دیجیتالی مهیا هستند را ارائه کند.
امروزه چراغ جراحی یا چراغ سیالتیک یکی از وسایل حیاتی جراحان در حین عمل جراحی است. زیرا چراغ جراحی سایهی کمتری ایجاد کرده و امکان دیدن بافت را برای جراح آسانتر مینماید. بنابراین مجهز بودن بیمارستان به چراغ سیالتیک جراحی پیشرفته امتیاز بزرگی محسوب میشود. زیرا با فراهم نمودن روشنایی مناسب و نور سرد علاوه بر افزایش تمرکز و راحتی جراح کیفیت جراحی و امکان بهبود بیمار را افزایش میدهد.
چراق اتاق عمل (سیالتیک)
انواع نور سایه دارد بجز نوری که از چراغ سیالتیک تولید میشود. سایه گذشته از تاریک کردن موضع عمل به وسیله سر جراح و تیم باعث تغییر رنگ میشود. طول موج نور بازگشتی به چشم جراح باعث میشود رنگ اندام مورد نظر به شکل دیگری دیده شود بنابراین میبایست که عمق نفوذ نور در بافت ها مناسب و استاندارد باشد. چراغ سیالتیک یکی از ابتدایی ترین و مهم ترین وسایلی است که در اتاق عمل جهت روشن کردن موضع عمل بکار میرود. به دلیل کاربرد طولانی مدت این لامپها باید نوری سرد نیز داشته باشند تا خشکاندن بافتهای بدن به حداقل برسد (نور گرما را به همراه دارد). بازوهای چراغ سیالیتیک به گونه ای طراحی شده که امکان حرکت در جهات مختلف را دارند و در عین حال دسته های بازوی این سیستم قابل استریل میباشند. مهمترین ویژگی های چراغ سیالتیک فامد عبارتند از:
- برخورداری از نور کافی متناسب با هر نوع عمل جراحی
- برخورداری از نور مشابه با نور روز
- ایجاد نور سرد با استفاده از فیلتر های نوری مناسب
- قابلیت نفوذ نور در عمق منطقه عمل
- ایجاد حداقل سایه در منطقه عمل
از دیگر مزایای چراغ جراحی famed که آنرا از سایر چراغها متمایز میکند عبارتند از:
- داشتن استوانه نور بلندتر از سایر چراغها به طول 130 سانتی متر به منظور گسترده تر کردن روشنایی منطقه عمل
- داشتن اندولایت با نور سبز رنگ برای تشخیص بهتر در جراحی های اندوسکپی
- داشتن باتری پرتابل برای استفاده از چراغ هنگام قطع برق
- مولتی کالر بودن چراغ های سیالتیک فامد
- سادگی ساختار وسهولت تنظیم چراغهای سیالیتیک فامد
از دیگر ویژگی های آن است که عرضه این چراغ اتاق عمل، در ایران به عهده شرکت محور پزشکی آسیا است و درنتیجه شما میتوانید با قیمت اصلی و بدون واسطه خریداری کنید.

مزایای چراغ سیالتیک
شدت بالا بدون تشعشع و سایه
شدت نور با واحد لوکس اندازهگیری میشود. چراغهای سیالتیک معمولاً ۸۰،۰۰۰ تا ۱۶۰،۰۰۰ لوکس هستند. چشمهای جراح باید ساختارهای عمقی داخل حفرههای ایجاد شده در بدن را ببیند. در اتاقهای جراحی، نور جذب میشود زیرا بافتها تیره و غیر انعکاسی هستند، به همین دلیل تامین نور شدید بدون تابش خیره کننده و عدم ایجاد سایه توسط چراغ جراحی بسیار مهم است زیرا این عوامل میتوانند در خستگی چشم جراح نقش داشته باشند.
چراغ سیالتیک روشنایی با شدت بالا و بدون تشعشع و سایه را در اتاق عمل فراهم میکنند تا به جراح برای دید و تفسیر بافتها، عروق و غیره به بهترین شکل و با بالاترین درجهی دقت کمک کنند. تجسم و دید دارای اهمیت زیادی برای جراح و تیم جراحی میباشد.
دمای رنگ چراغ اتاق عمل
واحد اندازهگیری دمای رنگ درجهی کلوین (K) است. منابع نور مختلف دارای دماهای رنگ متفاوتی هستند. دمای نور خورشید در روز حدود ۵۰۰۰ کلوین است؛ لامپهای حبابی در مغازهها و خانهها بین ۲۰۰۰ تا ۳۶۰۰ کلوین هستند؛ بیشتر چراغهای جراحی ۴۰۰۰ تا ۴۵۰۰ کلوین میباشند.
- تفکیک رنگ به جراح کمک میکند تا محل برش و آنچه که باید ببرد را تعیین کند. نورهای با دمای رنگ کمتر که زرد به نظر میرسند در انتهای قرمز طیف رنگ خود انرژی بیشتر دارند و بر رنگهای آبی و بنفش که بیرنگ هستند غالب میباشند. نورهای با دمای بالا که سفید یا آبی به نظر میرسند متعادلتر هستند و شبیه به نور سفید واقعی در خورشید ظهر میباشند و به جراح کنتراستهای ظریفی را میدهند که برای تشخیص یک ساختار از ساختار دیگر ضروری است.
- دمای نور چراغ جراحی اتاق عمل میتواند تا ۴۵۰۰ کلوین و بالاتر باشد. هرچه این دما بیشتر باشد، نور خنکتر است.
- یک تعادل ظریف بین دمای رنگ چراغ جراحی و شدت روشنایی وجود دارد. زیاد بودن شدت و یا دمای رنگ میتواند نوری نزدیک به کیفیت نور خورشید ایجاد کند که کیفیت نور مطلوبی است اما میتواند منجر به بروز عارضه جانبی مشاهدهی نقاط شود که بعد از نگاه کردن مستقیم به نور خورشید متداول است. این نور برای چشمهای انسان جهت کار کردن طی هر دوره از زمان آزار دهنده است. نور چراغ سیالتیک باید درخشان باشد اما نباید برای چشم انسان خیره کننده باشد بخصوص برای عملهایی که طی یک دورهی زمانی طولانی مدت انجام میشوند. دمای مطلوب ۴۰۰۰ کلوین و شاخص تفکیک رنگ (CRI) به میزان ۹۳ امکان تشریح بافتهای بدن بصورت مطلوب و راحت را فراهم میکند و به جراح اجازه میدهد تا حتی برای مدت زمان بیشتری تحت نورهای با شدت بالا بدون دیدن لکهها کار کند.
- با تنظیم دمای رنگ، تیم جراحی میتواند کنتراست را بر اساس عواملی از جمله نوع و عمل جراحی، جریان خون، ترجیح جراح و حتی میزان خستگی خود بهینه کند. نکته کلیدی در تنظیم دمای رنگ توانایی تغییر نسبت ال ای دیهای سفید به رنگی و در نتیجه ترکیب رنگ مطلوب است. پوست و بافتها تحت نور گرم و غیر متشعشع (حدود ۳۵۰۰ کلوین) کمتر نور را منعکس میکنند و کنتراست دست نخورده باقی میماند. هرچند رنگهای با نور سردتر (تا ۵۰۰۰ کلوین)، توسط برخی جراحان برای نواحی عمیقتر بدن و جراحیهای طولانیتر ترجیح داده شدهاند. یک دلیل این است که هنگامی که چشمها خسته میشوند و تمرکز کاهش مییابد، رنگهای سرد یا آبی باعث تسکین چشمها میگردند. در هر صورت تیم جراحی چه بر روی عملهای سرپایی کوتاهتر و چه جراحیهای طولانیتر کار کند، انتخابهای خود را دارد.

راحتی حرکت، انعطاف پذیری
افراد در اتاق عمل باید بتوانند چراغ سیالتیک را با حداقل تلاش و زمان در هر جایی که نیاز دارند قرار دهند، بنابراین سهولت حرکت چراغ مهم است. سنگینی، دشمنِ سرعتِ عمل میباشد؛ در صورتی که سر چراغ بسیار سنگین باشد، ممکن است حرکت دادن آن دشوار باشد و یا ناخواسته حرکت کند. قابلیت تعلیق میتواند توانایی حرکت چراغ سیالتیک را با نیروی کم فراهم کند بطوری که بیش از حد شل نباشند تا به طرف تجهیزات یا سایر افراد حرکت کنند.
نیاز به حرکت دادن چراغ به طرف بالا یا پایین میتواند در طول جراحی باعث پرت شدن حواس شده و تمرکز جراح را بر هم بزند. در صورتی که بتوان چراغها را به راحتی جابهجا کرد، از وقفهی جزئی در حین عمل جراحی جلوگیری میشود. در صورتی که سیستم تعلیق نیاز به توجه مداوم داشته باشد، مانع توجه ضروری به بیمار میگردد و عمل طولانی میشود. در صورتی که سیستم روشنایی مناسب باشد تداخلی در روند عمل ایجاد نمیکند زیرا به جراح این امکان را میدهد تا جراحی را بصورت بیخطر و به راحتی انجام دهد؛ از طرف دیگر سیستمهای روشنایی ضعیف را به ندرت میتوان نادیده گرفت زیرا حرکت دادن آنها به طرف موقعیت مناسب مستلزم توجه زیادی است.
کنترل حرارتی
یک عامل مهم دیگر میزان راحتی کار زیر نور است، زیرا چراغها گرما تولید میکنند. مدیریت حرارت نور باید طبق طراحی دمای پرتوی نور و انرژی تابشی را به زمینه جراحی به حداقل برساند. ترکیب مصرف انرژی کم با اتلاف حرارتی مناسب از خشک شدن بافت جلوگیری کرده و راحتی مطلوبی را برای جراح و تیم جراحی که زیر چراغ سیالتیک کار میکنند فراهم خواهم کرد.
